Mijn Road KingHarley-Davidson Road King Classic 2002

Sinds 29 augustus 2009 heb ik de TomTom Rider 2, het navigatie apparaat voor op de motor.

 


Na wat onderzoek en de ervaring tijdens de HOG rit door Zuid Engeland heb ik besloten om de TomTom aan te schaffen. De keuze was tussen de Carmin en de TomTom, waarbij voor mij de meest belangrijke redenen waren:

 

  • Meegeleverde draadloze (bluetooth) headset, voor montage op/aan de helm

  • Grote ondersteuning van andere software om routes te maken

  • Meegeleverde bevestiging op het motorstuur

  • Eenvoudige bediening onderweg

 

De bediening en update van de TT via de Windows computer is eenvoudig via het meegeleverde TomTom Home programma. Wat echter niet direct werkte was de eerste update van de kaarten op de Rider2. Want bij levering van de Rider waren de nieuwe kaarten natuurlijk nog niet geladen. Het heeft even geduurd voordat ik de nieuwe kaarten op de Rider had. Dit is dus iets wat echt door TomTom verbeterd moet worden.
Ik heb wel een abonnement genomen op nieuwe kaarten, dan ben ik tenminste bij en kan ik als het nodig is ook de Rider meenemen in mijn auto.

Verder heb ik het SkipWayPoints programma geladen op de TomTom Rider2. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de rit een punt in de route over te slaan. En dit is natuurlijk alleen het eerst volgende nog niet bereikte waypoint. (Helaas werkt dit nog niet rijdend. Daar ben ik nog mee bezig!)
Dus als ik bijvoorbeeld een route heb gemaakt om via Hoorn naar Amsterdam te gaan, dan kan ik als ik nog niet bij Hoorn ben de WayPoint van Hoord verwijderen waarna de TomTom de route opnieuw berekend om naar Amsterdam te gaan.
Een ander voordeel is als ik bijvoorbeeld een WayPoint verkeerd heb gezet, of als het een te bezoeken punt van de weg afligt, waar je dus met de motor niet komt, dan kan je als je weer verder rijdt en de TomTom wil dat je weer terug gaat, de WayPoint verwijderen.
Echt een aanvulling op de Rider en vreemd dat TomTom deze niet meeleverd.

Nog wel een nadeel: SkipWayPoint werkt alleen als de motor stilstaat. Dit heeft te maken met het feit dat de Rider een ander menu aangeeft als het in beweging is (en de Rider aangesloten is op de cradle).
Om deze reden heb ik bij de Rider aan de achterkant een pin afgeplakt. In de cradle op de motor kan ik nu alle menu''s kiezen, je hebt in eerste instantie geen geluid, maar door de Rider weer even los te halen en weer terug te zetten werkt het geluid wel weer.
Ook is het jammer dat als je onder het rijden kiest voor een menu optie, dat de Rider dan niet automatisch na enkele seconden weer terug gaat in de rijmodus, dus met de kaart. Ik hoop dat TomTom hier nog iets aan gaat doen in de volgende OS van de Rider.
Ervaring van 5-4-2010 met de afgeplakte pin: het geluid is terug als je de Rider weer even los haalt, een centimeter is al genoeg. Je kan dan onder het rijden alle menuopties gebruiken, dus ook SkipWayPoint.


Tevens heb ik TripMaster  geinstalleerd. Hiermee krijg ik nog uitgebreider menu en zou het mogelijk moeten zijn om een gereden route, inclusief de afwijkingen tov de vooraf ingestelde route, te downloaden van de TomTom naar de PC.
Maar mijn eerste ervaring met Tripmaster (5-4-2010) is niet helemaal wat ik er van verwacht had. Het is niet te gebruiken als je de TomTom Rider wil gebruiken voor navigatie. Wat wel heel goed kan is een route laten opslaan van A naar B, dit kan dan in een export bestand gezet worden waarna je hier weer een route van kan maken. Het scherm van de Rider is dan een veredelde kilometer teller en een compas. Alhoewel dit niet echt duidelijk af te lezen is. Maar als je dan een andere functie van de TomTom wil, bellen of navigatie, dan gaat Tripmaster uit.

 

Dan nog een paar links over het internet:

 

Links voor TomTom pagina:

 

Website met diverse handige tips: http://www.jouwnav.nl/
Forum   http://www.jouwnav.nl/forum

Site met het Skipwaypoint programma:
http://www.webazar.org/tomtom/skipwaypoint.php?lang=uk
Site met Tripmaster:
http://www.webazar.org/tomtom/tripmaster.php?lang=uk

Routeplanners zijn er te vinden in Online en Offline, dus via internet zoals Google Maps en de programma''s die je gewoon op de computer kan gebruiken.

Online
Tomtom http://www.webazar.org/tomtom/skipwaypoint.php?lang=uk

Off line
Tyre http://www.janboersma.nl/gett/

 

En dan is er nog een forum specifiek voor de TomTom gebruikers met een aparte stukje voor de TomTom Rider:
http://www.tomtomforums.com/tomtom-rider/

Daarbij zijn er ook een aantal sites met al vooraf gemaakte routes, deze kan je download voor eigen gebruik om zo te rijden of om aan te passen en dan te rijden.
http://www.gratismotorroutes.com/
En sinds 11 juni 2010 ook de eigenaar van een Garmin Road Teck Harley Davidson Zumo 660, met dank aan HOGEurope.

MichielsHarley

de Harley rijder

VTEM News Stack