Intro Elefantentreffen

Editie 2017 wordt in het laatste weekend van januari voor de 61e keer gehouden in Thurmansbang-Solla/Loh in het Bayerischen Wald, ongeveer 40 kilometer boven Passau.
Dit jaar heb ik me voorbereid en ga ik de trip van 1000 km maken naar het treffen. Met als bedoeling na het weekend weer terug te rijden op mijn Ural.

 

Bekend winter-motortreffen in het laatste weekend van januari, oorspronkelijk in 1956 door Ernst Leverkus georganiseerd op de Solitudering. Leverkus verscheen op zijn Zündapp KS 601 zijspancombinatie, die Grüne Elefant werd genoemd. Later verplaatste men het treffen naar de Nürburgring, maar na de nodige rellen en vandalisme week men vanaf 1978 uit naar de Salzburgring. Nadat het treffen in 1988 niet door ging, vindt het sinds 1989 plaats in het Beierse Thurmansbang-Solla/Loh, ongeveer 40 kilometer boven Passau.

 

[bron: Wikipedia]

 

Grüne elefant

De naam groene olifant, de naamgever aan het Elefantentreffen, komt van de bijnaam voor de Zündapp KS 601 zijspancombinatie. Deze motorfiets dankt zijn bijnaam aan de fraaie zachtgroene kleur waarin hij meestal werd geleverd. In Nederland werd de motor in een witte uitvoering ingezet door de politie. Veelal waren de motoren voorzien van zijspannen van oer-Hollandse makelij met de toepasselijke merknaam Hollandia.

De Zündapp KS 601 wordt vaak verward met het veel oudere type KS 750. Deze laatste boxermotor werd door de Wehrmacht gebruikt in de Tweede Wereldoorlog naast de BMW R75. De versie in woestijnkleuren werd ook wel Sahararad genoemd. En dit model van Zündapp lijkt ook veel op de Ural en Dnepr modellen zoals ook mijn Ural model.

[bron: Wikipedia]

  

De Elefanten die zijn naam aan de rally gaf

De eerste editie werd geboren als een bijeenkomst van motorfietsen van het type Zundapp -KS-601 Gespanne, deze militaire fietsen werden gebruikt door het Duitse leger tijdens  de Tweede Wereldoorlog en en werden de "Elefanten" genoemd. Het evenement begon als een groep vrienden die een jaarlijkse bijeenkomst wilden voor het bevorderen van de zijspan Zundapp, maar met het verstrijken van de tijd werd de motorfiets rally een echt referentiepunt voor de fans van zijspanmotorfietsen in het algemeen.

In de afgelopen jaren, sinds 1988, is de plaats van dit treffen gevestigd in het zuid oosten van Duitsland, met name in het  bos  Loh Thurmansbang-Solla, ongeveer zestig kilometer van Passau. In het verleden, was de plaats van het treffen het circuit  Nürburgring en Salzburg geweest. Deze bijeenkomsten in de stad zijn gestopt als gevolg van het zeer grote aantal deelnemers en de daaruit voortvloeiende overlast. De temperaturen zijn meestal erg laag, bijna altijd ver onder nul, sneeuw en regen maken het een moeilijke plek om met de motor of zijspan te bereiken, waardoor de bijzonderheid van de waarde van de bezoekers verhoogd wordt, ook door het feit dat het alleen een campings is!

Het treffen in januari wordt bereikt door middel van verschillende straten en is gelegen in een vallei aan alle zijden omsloten (vermoedelijk was het vroeger een steengroeve, omdat de bodem van de vallei een groot plein is waar ook een fontein staat, in de winter dus bedekt met ijs). In de omgeving zijn er slechts kleine dorpjes met een enkele supermarkt.

Het aantal motorrijders is nog steeds erg hoog, in de orde van de 3 tot 4000 mensen, allemaal in tenten of in hutten en tenten met binnenin houtkachels. Deze accommodaties zijn meestal van goed georganiseerde groepen die de hele week in het gebied blijven. De deelnemers komen uit heel Europa en ook uit de Baltische staten en Oost-Europa. Het bier stroomt vrij, maar er zijn geen excessen. De organisatie rekent een toegangsprijs en geeft een herinneringsmedaille, ook kan tegen betaling strobalen en hout verkocht worden aan de deelnemers.

Organisatie

De Elefantentreffen in Thurmansbang wordt georganiseerd door de BVDM, de duitse MAG organisatie. BVDM staat voor Bundesverband der Motorradfahrer, vrijvertaald de vereniging voor de motorrijder. Nadat de organisatie te groot werd voor de vriendengroep heeft de BVDM de organisatie op zich genomen en zo is vanaf 1956 de organisatie gestalte gegeven. En was in 2016 de 60e editie van dit treffen.

Link naar hun website LINK

Februari treffen

Door het 'gerommel' in voorgaande jaren is er een splitsing gekomen in het treffen, hierdoor is naast de Elefantentreffen in Thurmansbang in het laatste weekend in januari ook een Elefantentreffen in februari. Dit treffen wordt gehouden bij de Nurmbergring, en ook hier wordt alleen gekampeerd, dus tentjes en tenten. Maar omdat het wat minder oostelijk ligt, is het minder extreem.

Dit treffen noemt zichzelf echter 'Altes Elefantentreffen' 

Link naar hun website LINK