In Nederland zijn nog een paar unieke motormusea, zoals dit kleine museum met 40 Norton motorfietsen en nog 10 Triumph’s.

Ik ben op de terugweg van mijn vakantie naar de Pyreneeën en het museum in Best stond op mijn lijstje om te bezoeken. Op de donderdag iets voor 10 uur zet ik mijn motor voor de deur bij het museum. Een goed gerestaureerd woonhuis, maar alles is dicht. Om de hoek staat wel een grote herder ernstig te blaffen. Dankzij deze hond steekt Albert van der Heijden zijn hoofd om de hoek om te kijken waarom zijn hond staat te blaffen naar die vreemde snuiter. Op mijn vraag of het museum ook open is, krijg ik eigenlijk het antwoord dat het alleen op afspraak is, maar op een klein beetje aandringen van mijn kant gooit hij toch de voordeur open. Ik mag binnenstappen in dit kleine en bijzondere museum dat in het teken staat van de Engelse Norton motorfiets.

 

Albert heeft zijn museum in zijn ouderlijk huis opgebouwd, een prachtige plek voor zijn grote sortering aan motoren. Ik zie links en rechts overal Norton fietsen staan. Albert neemt me mee langs elke motorfiets, geeft een uitleg welk model het is, hoe hij er aan gekomen is en ook nog welke onderdelen hij erbij heeft. We lopen rechtsom, en tussen een Norton ES 2 staat strak naast een Norton Commando. Albert heeft veel Commando’s in zijn verzameling, zelfs een nagel nieuwe met iets van 25 kilometer op de teller, de motor is zo uit de showroom gerold en in een schuur beland, waarna Albert deze weer later heeft kunnen overnemen. Een uniek exemplaar. Zoals er nog meer staan in deze verzameling van 40 Norton motoren. De Norton met Wankelmotor in de classic uitvoering, en de Wankel uitvoering met kuip. Maar ook een Norton Sport uit 1925, of de Norton Manx model 40 de 350cc uitvoering uit 1959 het model dat de TT van Assen heeft gereden en derde werd. Albert heeft deze unieke racer kunnen overnemen uit de collectie van Bob Brown. Het monowiel met 200cc motor valt ook op, het staat tegen de muur, in rode uitvoering, en dit monowiel is gebruikt bij de opening van het oude Autotron in Rosmalen, prachtig toch die verhalen die Albert bij elk van zijn motoren weet te vertellen.

En dan gaan we nog naar boven. De zolder van het huis staat in het teken van de trial passie van Albert. Hij heeft actief deelgenomen aan trial wedstrijden en de Engelse motoren staan hier netjes geparkeerd, als ook een trial met zijspan. Ook heeft hij een grote collectie gewone en racefietsen staan. Enkele Triumphs staan hier ook boven. Het geheel is aangevuld met motorkleding uit de verschillende tijden en maakt ook deze etage af.

In weer een andere kamer staan honderden boeken in kasten, liggen vele tijdschriften op tafel, staan vitrine kasten vol met onderdelen en staat ook nog een Norton in bruikleen geparkeerd. In zijn werkplaats laat Albert enthousiast zijn Triumph Tiger zien, maar zijn daily-ride is een Norton Commando 850cc, met elektrische starter dat dan weer wel.

Ik kijk nog een keer rond. We hebben er een uur over gedaan om door zijn kamers te lopen. Wat een geweldig museum. Oh toch nog even naar die Norton model 18 kijken. Een dikke 500cc eenpitter en de voorloper van de ES die iets verder staat. De Model 18 is voorzien van een uniek Norton 500 plaatje op het voorspatbord, daar waar origineel het kenteken heeft gezeten. Oog voor detail heeft Albert zeker.

Ik bedank hem voor zijn enthousiaste verhaal en zijn rondleiding door zijn collectie. We maken nog even een praatje bij mijn Harley-Davidson Ultra Limited voorzien van alle moderne gemakken die je als moderne motorrijder wil hebben en dan rij ik verder om mijn trip af te maken.

 

Waardering is hoog voor dit museum.Zeker een bezoek waard, maar maak dan even een afspraak, zodat je zeker weet dat je de unieke collectie kan bekijken.

 

Adres van dit museum:
Norton Museum Best
Nieuwstraat 35, 5683 KA Best, Nederland
www.nortonmuseum-best.nl

 

Link naar www.motormuseum.eu