De allrouder met een lekkere zit

Omdat mijn Road King nog enkele dagen wat langer bij de dealer mag blijven, krijg ik een 2016 Fatbob mee. Deze Harley wordt aangedreven met het lekker lopende 103 blok en is verder nog standaard, dus de standaard uitlaten en het standaard luchtfilter. Het geluid van de Harley is dus een beetje mat, maar eenmaal rollend laat de Fatbob zijn echte gezicht zien. Lekker sturend, veel vermogen onderin, een top zithouding en daardoor is deze Fatbob een top Dyna in het huidige segment van Harley-Davidson.

Ik neem de Fatbob mee voor een klein rondje, sturend door de stad en dorpen, maar ook het weiland in onder de rook van Alkmaar. Hier laat de bob zich van zijn beste kant zien.  Maar ook de accelerarie van de Dyna is prachtig, echt in enkele seconden zit je op de 100 en met de goede en lekkere grip van de handvaten stuur je ook bij deze snelheden goed en scherp.

Pluspunt verder is de zadel. Het standaard zadel heeft een randje waardoor je niet naar achteren glijd, maar juist lekker in het zadel kan blijven zitten. Zelfs lange afstanden, lang achter elkaar blijven zitten zal geen probleem zijn. Ik ben natuurlijk voor de lange afstanden een scherm op mijn Road King en ook op mijn voormalige Ultra gewend, dus de Fatbob op een wat hogere snelheid zal wel vermoeiend zijn. Maar nogmaals, de zit en de houding geven mij wel de indruk dat je hier goed lang mee kan rijden, dus niet alleen voor het rondje om de kerk. En om die reden is deze Dyna een echte allrounder.

De minpunten zijn de remmen op deze Fatbob, dat zou kunnen dat de remmen nooit echt ingereden zijn, omdat dit de huurmotor is van de dealer, of dat de remmen juist veel gebruikt zijn. Aan de achterrem moest ik echt wennen, voor het manoeuvreren van de motor is het ruim voldoende, maar als je echt wil stoppen moet je flink stampen. De twee schijven met dubbele zuigers in de remklauwen op de voorvork maken de remmenset aan de voorkamt, maar ook deze vond ik niet echt bijten en met voldoende knijpkracht kom je wel tot stilstand.

 

  

Met dank aan West Coast Coast Motors Alkmaar voor het beschikbaar stellen van deze 2016 Fatbob.

 

 

Update 24-8

Gisteren nog een aardig dagje gereden met de Fatbob en toch een kleine aanvulling op mijn verhaal hierboven. De remmen voor is gewoon wennen, want ze bijten wel degelijk, maar gewoon iets harder knijpen in vergelijking met mijn eigen Harley's.
Ook de zit kan ik aangeven dat deze echt lekker is, een uur rijden is gewoon geen probleem op deze Fatbob. Je zit natuurlijk wel vol in de wind, maar zelfs bij een snelheid van 130 km/u op de snelweg blijf je lekker zitten en blijft de grip op het stuur goed. Goed over nagedacht dus.

 

MichielsHarley

de Harley rijder