Mijn Road KingHarley-Davidson Road King Classic 2002

De IBA, of te wel de Iron Butt Association, is de Amerikaanse vereniging van motorrijders, dus niet specifiek Harley rijders, die het leuk vinden om aan de ene kant beloond te worden voor lange ritten en aan de andere kant de ervaringen te delen met anderen.

De IBA kent een aantal verschillende categorieën waarin je kan deelnemen, bijvoorbeeld de 1000 mile binnen 24 uur of de 1600 mile binnen 24 of 36 uur. Dat is dus respectivelijk 1600 en 2600 kilometer.

Ik ga in elk geval in het voorjaar van 2010 de 1600 kilometer binnen 24 uur rijden. Gewoon rustig over de snelweg een vooraf geplande route met als doel de kick om die afstand ook echt binnen die tijd te rijden. De tussenstops moeten dan bijgehouden worden en door bijvoorbeeld een bediende van een tankstation afgetekend. Na afloop kan dan de complete route ingeleverd worden bij de IBA.

Dit voorjaar, we schrijven maart 2010, ga ik ook zo'n rit maken.

Natuurlijk gaat dat niet in één keer en dan helemaal na de winterperiode is het weer wennen om een paar kilometer te gaan rijden. Ik zal dus eerst gaan oefenen met een rit van 500 km en daarna een ritje van 1000 kilometer binnen een dag. Daarna de rit van 1600 km, hiervoor heb ik 2 routes die afhankelijk zijn van het weer. Een rit naar Berlijn als het in Duitsland mooi weer is en anders naar Parijs als het daar beter is.

Zie hier de route voor de 1000 kilometer warm rijden.

Als eerste ga ik wel zogenaamd inrijden. Dus eerst een rit van 400 of 500 kilometer. Ik had als eerste het idee om dat in een rondje IJselmeer te doen en dan alleen maar de binnenwegen te nemen, maar op 13 maart heb ik ritje gereden naar Vroomshoop en samen met het ritje weer terug naar huis gaf dit 430 kilometer. Zie hier het verhaal van de openingsrit 2010.

Update:
We schrijven 15 juli 2010 en ik ben net terug van mijn IBA rit van 1650 kilometer, gereden in 20 uur en 15 minuten. Het gehele verslag is te lezen op deze link.

De voorbereidingen die ik heb getroffen zijn:
- Drinken en eten mee voor onderweg.
- Een goed regenpak.
- De TomTom ingesteld zodat ik skipwaypoint kan gebruiken als de motor rijdt.
- Een mooie route uitgestippeld.

De volgende uitdaging wordt of een rit van 1600+ kilometers naar het zuiden, ipv naar het oosten, en dan met mijn Road King of een 1600+ rit met mijn Softail die ik nu aan het verbouwen ben.

 

MichielsHarley

de Harley rijder

VTEM News Stack