Dit rondje noord Nederland staat in het teken van scouting voor de Magic 12 van 2025. En ik heb een route gemaakt door een van mooiste gebieden van Nederland en dan ga ik van het buurtgemeenschap met de kleinste plaatsnaam naar het buurtgemeenschap met de langste naam in Nederland. Maar ik begin in Zurich.

Of te wel eerst even gas geven om Noord Holland uit te komen, de afsluitdijk over te rijden en dan het plaatsje Zurich in. Het is nog goed fris om deze zaterdag ochtend. Het zonnetje doet zijn best maar is te zwak om de temperatuur van 5 graden een beetje om hoog te duwen.
Om iets over 9 uur sta ik dus in Zurich. In het kader van plaatsnamen die in het buitenland wat groter zijn, is dit voor dit weekend de eerste. Voor de scouting kom ik ook langs monumenten, die ik van te voren al had uitgezocht, maar ook die ik als het ware toevallig tegen kom. Een geplande stop is bij het plaatsje Sexbierum, deze is zeker leuk voor een puzzelrit met voornamelijk buitenlandse motorrijders. Langs de weg, net even buiten Sexbierum, staat een monument ter nagedachtenis van een grote brand.
Ik blijf eigenlijk zoveel als mogelijk van de grote weg af en zo kom ik al slingerend over de Moaije Peal met aan mijn rechterhand de Radarpost Noord in Sint Jacobiparochie, een onderdeel van onze luchtmacht om het luchtruim in beeld te houden.
Net in Leeuwarden staat het Elfsteden Monument, met de winnaars per jaar vermeld. Ik maak de foto aan de kant met de vrouwen namen met op de achtergrond de strak blauwe lucht. De volgende stop is het andere Elfsteden Monument, namelijk een brug met de afbeelding van 5 schaatsers. De afbeelding is gemaakt van heel veel foto's van deelnemers aan de diverse Elfsteden tochten. Uniek dus.
Natuurlijk heb ik ook andere sporters op het lijstje staan, zoals een voetballer in Ferwert. Maar omdat we wel in Friensland zijn, de provincie van de schaatsers, staat het schaatsbankje van Dokkum natuurlijk op het lijstje. In Dokkum staan 2 bankjes, aan beide kanten van het water, eentje aan de Vleesmarkt en de andere aan de Turfmarkt. Het uitzicht op de Turfmarkt maakt het een mooie foto.

De kortste plaatsnaam van Nederland is Ee, of zoals ze in Friesland zeggen Ie.
Ik rij verder en kom zo in de provincie Groningen. Een korte tussenstop bij het boezemgemaal de Waterwolf. Het gemaal is een van de grootste van Europa en is in 1920 in gebruik genomen. Het elektrisch aangedreven gemaal houdt een gebied van bijna 100.000 hectare droog.
Net voordat ik Denemarken in rij, het buurtgemeenschap dus, maak ik onderweg nog wat foto's van bankjes en een kalkoven. Na Denemarken is het tijd om door Amerika te rijden. Wat is de wereld toch lekker klein.

In Tynaarlo kom ik zowaar nog een trein tegen. Geen gewone gele of blauwe, maar een oude diesel locomotief, in de voortuin van een restaurant. Tynaarlo ligt tegen het Drentsche natuurgebied Aa aan en Drenthe staat natuurlijk ook bekend om haar stapel stenen die her en der liggen. Deze hunebedden hebben nummers gekregen, waarbij mijn eerste stop bij D6 is. Er zullen er nog een paar volgen dit weekend.
Ik Drenthe weer uit en zo weer Groningen in. Waar ik eerst dus bij het buurtgemeenschap met de kleinste plaatsnaam Ee was, rij ik nu door Gasselterboerveenschemond, het langste plaatsnaam van Nederland.
Een korte omtrek naar Bourtange, waar ik helaas niet in mocht, dus dan maar een foto gemaakt bij de poort.
Inmiddels gaat ook de zon echt lager staan, wat wel hele mooie kleuren geeft in het Drentse landschap. Nog even een paar hunebedden op de foto om uit te komen in Emmen. Hier vind ik een goed hotel met een nog beter restaurant. De DaddySteak laat ik me goed smaken en daarna is het bed tijd.

De volgende dag, zondag dus, sta ik lekker vroeg op en om 8 uur in het zadel van mijn Ultra Limited. Van Emmen rij ik redelijk rechtdoor richting het westen en bij Appelscha doe ik mijn eerste fotostop. De zon komt net boven de bomen uit en betovert het landschap met mooie ochtend kleuren. Op het moment dat ik weg wil rijden zie ik een winkel, een opticien maar dat is dan weer niet echt belangrijk, die heel netjes Michiel heet. Dus stoppen en een selfie.
In Fochteloo (nog nooit van gehoord) maak ik een foto van de herdenkplek ter herinnering aan de Korhoenders. Blijkbaar zijn deze in 1984 uitgestorven, vandaar dit sculptuur met 2 korhoenders.

Ten oosten van Appelscha, dus in Drenthe, in een prachtig natuurgebied heb ik ook een kei en een kunstwerk op de planning staan. Het is nog net geen 9 uur als ik een mooie foto serie maak van de Harley-Davidson, op de hei, met de opkomende zon.
Volgende stop is in Oosterwolde. Beetje ongepland, maar dat maakt juist deze rit zo leuk, want ik zie echt overal leuke en grappige objecten om te fotograferen. Motor aan de zijkant, handschoenen uit, smartphone uit de binnenzak, foto maken, weer terug de binnenzak ik, ja weer dicht, want het is best frisjes nog, nog steeds 6 graden. Dan handschoenen weer aan, motor keren en weer de weg op.
Door het Drents-Friese Wold rij ik door naar Wateren. Helaas heb ik geen stopje gemaakt in Muggenbeet. In Wateren nog even snel een foto van een leuke bank en een blauwe lantaarn. En weer door, door het buurtgemeenschap Oude Willem, door Frederiksoord. Hier staat Generaal Johannes van den Bosch statig op wacht. Met treinen heb ik ook wel iets. Niet om me mee te laten vervoeren, echt niet dus. Maar wel de oude9re) locomotieven, treintoestellen, treinspoor en het liefst die niet meer gebruikt worden of een apart verhaal hebben. ook leuke treinstationnetjes vind ik bijzonder. En zo zie ik dus in Noordwolde, op een pleintje, een oude locomotief staan. Redelijk recent is deze hier op het tramhalte plein geplaatst.

En dan door Nederland om via Blankenham, waar een hoogwater kanon staat waarmee de buurtgemeenschap op de hoogte werd gebracht bij gevaarlijk hoogwater, langs het monument van de dijkdoorbraken verder te rijden naar Stovoren. Het meisje van Stavoren heeft me de rug toegekeerd, maar dat is niet zo heel erg. Via Sjoukje in Hindeloopen stop ik even bij het omgekeerde huis. Wat kunnen mensen toch bijzondere bouwwerken ontwerpen en ook bouwen. Intrigerend.
Een fotostopje bij Standbeeld 'It Kypmantsje' en weer door.
Mijn route gaat nu weer naar het oosten, maar ik begin het ook wel een beetje zat te worden..... huh hoe dan, nou ja ook omdat ik al 2 dagen aan het rijden ben. Dus besluit ik om de draai te maken naar het westen, de afsluitdijk te kiezen als de volgende weg en zo richting huis te gaan.
Om kwart voor 3 's middags parkeer ik de Harley in de garage, na 964 kilometer vind ik het voor dit weekend wel weer mooi geweest. Wat was dit een leuke rit langs allemaal leuke plekken. Dat gaat wat beloven voor de Magic 12 van volgend jaar.

MichielsHarley

de Harley rijder