Jaarlijks wordt door de voormalige IBA Germany groep een 12 uurs foto rally georganiseerd, de Magic 12. En dit jaar is Mecklenburg-Vorpommern aan de beurt.

De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern ligt in het meest noordoostelijke deel van Duitsland, tegen de Poolse grens en is met 1,6 miljoen bewoners op een totale oppervlakte van iets meer dan 23.000 km² de dunstbevolkte deelstaat in Duitsland.
De deelstaat is voormalig DDR en een samenvoeging van de oude deelstaten Mecklenburg en Voor-Pommern en de rivier Recknitz deelt de 2 staten. In het zuidwesten vormt de Elbe de andere grens van de deelstaat en is ook de grens  tussen het voormalig West-Duitsland en DDR. De hoofdstat is Schwerin, maar de havenstad Rostock is de grootste in de deelstaat.
Mecklenburg is een voormalig hertogdom en dat is op veel plekken te zien, wat ik deze dag ook ga ondervinden, veel paleizen en grote landhuizen. Het grootste en wellicht mooiste paleis in Mecklenburg is die van Schwerin, de voormalige residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. (Er is ook een Nederlandse link met de hertogen van Mecklenburg, Hendrik, de jongste zoon uit het derde huwelijk van de groothertog, 1876-1934, werd gekoppeld aan Wilhelmina en werd daardoor prins-gemaal van het Nederlandse staatshoofd.)
Een ander groot slot is die van Ludwigslust, ook wel het kleine Versailles van het noorden genoemd. Gebouwd in 1776 door hertog Friedrich von Mecklenburg-Schwerin en was het centrum van de hofhouding van de twee hertogen. In barokstijl gebouwd en daardoor minder uitbundig dan het paleis in Schwerin. Het gehele centrum van Ludwigslust behoorde vroeger tot het slot, tegenwoordig zijn het veelal gewone woonhuizen.

De Magic12 Rally

Ik ben in deze 'uithoek' vanwege de Magic12 rally. Dit is een foto rally waarin je zo veel mogelijk punten moet verzamelen door locaties te bezoeken en daar een foto van te maken en in te leveren of op te sturen. Deze rally duurt 12 uur, start is zoals je zelf wil en de finish met diner en cermonie is op een centrale plek. Dit jaar is het dus in Mecklenburg-Vorpommern, afgekort MVP.
Ik heb de gps locaties en het rallybook een week eerder ontvangen. Ik zoek de locaties bij elkaar, waar ik de hoogste punten combineer, maak een route en boek een starthotel. Het starthotel is voor die in Hitzacker. De rally start voor iedereen om 5 uur 's morgens, en als bewijs hiervoor is de tankbon die je per email opstuurt naar de Rally-Master (dat as ik alleen even vergeten, maar tijdens de check aan het einde van de rally goed gekomen).

De route

Het regent en het is nog donker als ik richting mijn eerste bonus locatie rij. De eerste is een sluis, de volgende het plein met beeldhouwerk bij een van de vele kastelen. Het blijft regenen, maar het wort wel lichter, dus kan ook mijn leesbrilletje af. 
Het leuke van dit soort rallies is dat je op plekken komt waar je normaal gesproken, zeker als motorrijder, niet snel zal komen. En je ziet heel veel van de omgeving en afhankelijk van de Rally Master leer je ook wat van de geschiedenis.
Zo rij ik langs verzameling stenen, die in de oudheid op die plekken neergelegd zijn met een bepaalde reden en doel. Zo ook in het natuurpark Seenland, waar cirkels en rijen stenen liggen. Op dat moment heb ik er niet direct oog voor,  dus foto, mailen en weer op de motor om verder te gaan.
Het landschap lijkt op veel plekken op het Nederlands landschap. Meren, stroompjes, beken, kleine rivieren, molen en sluisjes.
Maar de paleizen maakt het wel speciaal. In mijn route heb ik enkele paleizen opgenomen, maar ook landhuizen en kastelen.

Foute route

En natuurlijk gaat het soms ook fout tijdens zo'n rally. En acht wat is fout. Maar ik zal mezelf even verklaren. Het is nog vroeg in de ochtend, half 9 en het regent nog. Mijn volgende punt voor de bonus locatie op mijn route is een gemaal en de Garmin XT stuurt me van de vorige locatie door naar deze dus. De route gaat linksaf, het eerste stukje is nog asfalt, maar dan wordt het een stuk onverhard, en dan is het gewoon een karrespoor! Het regende dus nog, dus het zand is klei geworden en dat is glad. Ook het gras tussen de 2 sproren is glad. Ik rij daarom maar even heel rustig en stuur zo voorzichtig mogelijk mijn Ultra over en door het spoor. Heel vermoeiend want dit was toch zeker een 5 kilometer en duurde toch zeker een dik kwartier. En onderweg om even bij te komen, snel een foto maken, want dit geloof je toch niet.
En dan kom je aan bij de locatie voor de foto voor de rally en zie je gewoon asfalt. huh? Tja daar loopt dus gewoon een echte weg. hahahaha
Na de foto van de bonuslocatie via het asfalt mijn route weer vervolgen.

Rustpauze

De Rally Master heeft voor deze Magic12 een verplichte pauze ingepland. Deze start na half 11 en duurt tenminste een half uur. Het bewijs van je pauze doe je met 2 bonnen (tank bon of een bon van een winkel waar je wat koopt). Als je dit niet doet heb je de zogenaamde DNF, Did Not Finish, aan je broek. Ik maak direct gebruik van het tank moment, combineren heet dat.
ook heeft de Rally Master een vrijwillige pauze beschikbaar. Hier krijg je bonuspunten voor. En als je een beetje logisch nadenkt, dan doe je de pauze en pak je die punten, want in dat half uur kan ik in elk geval niet 12.000 punten met foto's verzamelen. Maar deze was dus niet verplicht.

Natuur en vogels

Mecklenburg-Vorpommern heeft diverse natuurgebieden, bestaande uit bossen en meren. Veel meren. En bij die meren zijn ook visarenden! Ik had deze nog niet eerder in het wild gezien, maar afzonderlijk van elkaar 2 hele mooie vliegende arenden gezien. Echt mega.
Maar ook kraanvogels komen in dit gebied veel voor. 
En naast vogels zag ik herten, een vos, wilde paarden en ook groepen met schapen en natuurlijk koeien.

Einde rally

Om 17.00 moeten de rijders binnen zijn. Ik ben zelf kwart voor 5 bij het hotel. Ik had ook wat spullen mee die tijdens de ceremonie uitgereikt gaan worden bij me. Maar eerst langs het Rally Team om mijn ODO meter van de motor te laten controleren. Dan in de rij voor de Rally Master. Nog even de controle vraag over de eerste tankbon en er waren 2 foto's niet correct binnen gekomen. Dus even uit mijn telefoon de juiste foto's laten zien en akkoord gekregen.
Hierna de IBA BNLX bekers uitgeladen. Even naar mijn hotel om de kamer te bevestigen en om te kleden. Dan terug naar het Rally Hotel.

Ceremonie en de avond

Iedereen is veilig binnen. En voordat de ceremonie start worden er al groepjes gevormd, nagepraat en ervaringen uitgewisseld.
Ik ga aan het Noorse tafeltje zitten. Vader moeder en dochter, alle drie op eigen motor, echt stoer. Vader en moeder hadden al ervaring met lange afstandsritten en rallies, maar dochter nog niet. Daarbij gaat ze alle drie ook de 12Days rijden. Dus mooie training.

Dan de ceremonie. Marcus laat iedereen langskomen en iedereen krijgt hun certificaat van deelname met het aantal punten en totaal gereden kilometers. Ik zelf heb plek 12 van de 34 bereikt, gaaf.
De top 3 gaat bestaan uit 3 ervaren rally rijders en Robert is de beste van hun 3! Met de minste kilometers de meeste punten behaald.
Hierna eten. In het restaurant zijn 2 verschillende buffets, genoeg keuze dus. Helaas is het betalen van het diner niet goed afgestemd met het hotel, dus dat is wat nazorg voor mij vanuit IBA Benelux.

Het werd nog een gezellige avond, maar ook weer niet te laat, want het was en een lange dag en mijn hotel voor de overnachting is iets verder.

 

MichielsHarley

de Harley rijder