Mijn Road KingHarley-Davidson Road King Classic 2002

Al ben ik al een aantal jaartjes Road Captain voor ons HOG Chapter, ik ben van mening dat je dit soort dingen niet voldoende kan oefenen en instructie hiervoor kan krijgen.

Zo ook deze zondag. Om 9 uur verzamelen in Rijswijk bij het hoofdkantoor van Harley-Davidson Benelux, dus voor mij vroeg uit de veren en met de Road King lekker binnendoor naar Rijswijk sturen. Het is deze ochtend nog aardig fris, ondanks het zonnetje begon de temperatuur bij 5 graden deze ochtend. In Rijswijk was de temperatuur al snel op gelopen tot boven de 10 en beloofde het een mooie dag te worden.

In Rijswijk waren al enige Road Captains en aspirant RCs aanwezig, als ook Rob Schotel en Theo Verkammen, het tweetal wat al jaren voor HD Benelux en speciaal voor Liza van Hermen de training verzorgd. Dit legendarische duo geeft ook al tientallen jaren de rijvaardigheidstraining bij ons Chapter, en zo ken ik beide heren dus ook al wat jaren.

Na het welkomstwoord van Liza gaat Theo van start met de uitleg van de rijvaardigheidstest, die moet elke deelnemer afleggen voordat de eigenlijke Road Captains instructie van start gaat. Niet echt moeilijk deze test, een slaom, stapvoets rechtuit rijden, nog een keer een slaom met een hand aan het stuur en een grote slaom, allen met precisie stops waarbij je geen voeten aan de grond mag hebben.

 

Iedereen mag verder met het tweede deel, het stukje theorie van Theo en Rob. Theo weet het 20 koppig publiek uitzonderlijk te boeien met anekdotes en ervaringen vanuit zijn politie loopbaan. De volgende dag zal Theo 65 worden, dus de jaren als rijinstructeur bij de politie zijn lang.

Na de lunch, die we buiten genieten in de zon, gaan we de motoren starten en rijden achter Rob aan. De eerste aspirant Road Captain mag de anderen wegzetten en 2 aspirant Road Captains rijden achter aan de groep, gevolgd door Theo die alles scherp in de gaten houdt. Op die manier wordt de groep weer terug gehaald op het moment dat een weggezet groepslid niet zien staan en in de briefing worden de details en leermoment nog een keer doorgenomen.

We sluiten weer af in Rijswijk en krijgen de laatste debriefing met leermomenten. Iedereen is geslaagd, al zet ik bij sommige deelnemers wel mijn vraagtekens. Die zullen dus een extra begeleiding nodig hebben van hun eigen Road Captains van hun eigen Chapter.

Met nog een drankje in de handen wordt Theo in het zonnetje gezet en terecht.

Na een leerzame en leuke dag pak ik weer mijn motor en rij via de snelweg naar huis.

 

MichielsHarley

de Harley rijder

VTEM News Stack