Naast de navigatie apparatuur op je motor en de routeplan software voor thuis maak ik ook gebruik van apps op mijn telefoon om later de route nog een keer na te kijken.

Om mijn route thuis te maken gebruik ik al jaren Tyre en sinds kort de 'opvolger' hiervan in de vorm van myRouteApp.

Maar als ik onderweg ben dan vind ik het handig om het thuisfront te laten zien waar ik op dat moment rij. Dit kan bijna realtime, door gebruik te maken van de Bubbler GPS app op de telefoon. Deze app stuurt op vooraf in te stellen intervallen de GPS coordinaten naar Spotwalla. En in Spotwalla, een website, kan je dan mijn route volgen op de kaart.
Bubbler GPS heeft een aantal opties, zoals onderweg foto's maken, deze worden dan ook zichtbaar in Spotwalla. Maar ook aangeven als je aan het tanken bent, of slapen of eten. Zo kan je je eigen route en activiteiten doorgeven aan je volgers.
 Om Bubbler GPS te gebruiken in combinatie met Spotwalla, moet je een account in Spotwalla aanmaken en in Spotwalla aangeven dat je Bubbler GPS gebruikt voor de GPS coordinaten. In de Bbbler GPS applicatie moet je dan deze account gegevens opvoeren en in de app wordt dan aangegeven of je goed aangemeld bent en of er een internet verbinding is.
Is de internet verbinding er even niet, dan bewaard Bubbler GPS de updates en stuurt deze door naar Spotwalla op het moment dat de internet verbinding er weer is. Dit kan dus ook via een wifi-internet verbinding.

 

 Spotwalla heb je niet nodig op je telefoon onderweg, maar wel nodig om Bubbler GPS de gegevens door te geven en dus ook nodig voor je volgers om je route te zien. Spotwalla is gratis.
Je zal een account moeten aanmaken om de combinatie op te zetten met Bubbler GPS. Je kan per route Spotwalla aanzetten, of voor het makkelijk gewoon in het begin van je motorseizoen en als je Bubbler GPS aanzet, ben je zichtbaar op de kaart van Spotwalla in je eigen pagina.

 

GEO tracker gebruik ik om de route die ik rij direct op de telefoon op te slaan, de route wordt dus opgenomen. Je kan tijdens het opnemen/rijden kijken waar je zit op de kaart en welke route je al hebt gereden. Het opnemen kan je even pauzeren, bijvoorbeeld als je een lunch pauze neemt, of als je bij een meerdaagse rit een overnachting hebt (vergeet dan niet de volgende dat weer de app aan te zetten).
Aan het einde van je rit kan je de gehele route downloaden als GPX.
> Ik gebruik deze app voor mijn 500 miles om direct aan het einde te zien hoe we gereden hebben.

 

 GPX Viewer is een tool die ik gebruik als ik in de bergen rij. Hierin heb ik diverse POI (point of interests) geladen, zoals alle passen van de Alpen. Als ik dan ergens sta, kan ik kijken of er een mooie pas is om te rijden.
Tijdens de Alpen Butt van 2017 heb ik deze app gebruikt om de locaties in op te slaan, waar ik punten kon halen. Later dus de GPX locaties in opgenomen met alle berg-passen, maar dit kunnen ook andere interessante locaties zijn.
Een verdere uitleg hoe dit te doen heb ik eerder beschreven en kan je hier vinden.

 

 

 En sinds kort heb ik relive op mijn smartphone staan. Deze app neemt ook de route op en kan je onderweg foto's nemen in de app. Maar als je smartphone de gps locatie bij de foto's opslaat, dan kan relive deze later ook toevoegen in de route.
Het mooie van deze app is dat aan het einde van je route, je deze kan samenvoegen tot een film. Je ziet dan jouw route over het landschap met de foto's toegevoegd, maar ook met de punten van je hoogste snelheid en het hoogste punt tijdens de route. Deze film kan je dan weer delen op je sociale media kanalen.