Ons hoogte punt van vandaag, we verlaten Europa en gaan Rusland in. Een dag van uitersten.


We ontbijten om 8 uur en stappen om half 9 op de motor en verlaten Tallinn.
Twee en een half uur verder staan we aan de grens met Rusland. Narva is een grote stad letterlijk op de grens. Het heeft ook een groot kasteel wat we alleen vanuit de wachtrij even zien, maar indrukwekkend is het wel.


De procedure om de grens over te gaan is redelijk soepel. We worden bij de grens wel "teruggestuurd" naar een parkeerplaats met loketten, ongeveer 15 kilometer terug. Samen met een Duitse motorrijder melden we ons bij loket 1. Hier leveren we onze paspoorten en motorpapieren in en worden wat dingen ingevoerd in een computer. We krijgen ons eerste volgnummer en mogen ons melden bij loket 2 aan de andere kant van het parkeerterrein. Bij Loket 2 leveren we het volgnummer in en mogen weer de paspoorten, kentekenbewijs motor en verzekeringspapier motor nog een keer inleveren.
Wederom wordt er veel ingevoerd in een computer (zouden deze in contact staan met elkaar?). En we krijgen na betaling van 2,50 euro weer het volgende volgnummer. Nu kunnen we terug naar de grens.


De procedures bij de grensovergang vallen mee.


Inmiddels is ook een Russisch stel op een motor bij ons gekomen en met z'n vijven rijden we door Narva weer naar de grens. Daar staan we 5 minuten in de rij, maar we mogen van de grensbewaker met de 3 motoren tegelijk naar binnen, in plaats van elke keer 1 auto. En zo rijden we het eerste grenshek door.
We leveren het volgnummer in, mogen weer paspoorten, motorkenteken en verzekeringsbewijs inleveren en wederom wordt alles ingevoerd in de computer. Tijdens het wachten valt het Iloe op dat er aan het hek bij ons aan de zijkant een waarschuwingsbord met een radioactieve melding hangt. Tja je zal maar proberen om hier illegaal de grens over te gaan.
Dan is er een korte controle van onze bagage en mogen we Estland verlaten en gaan we naar de Russische kant. Ook hier weer paspoorten en papieren inleveren. We krijgen een formulier van de motorregistratie die we weer moeten inleveren als we Rusland weer verlaten, dus goed bewaren. Alles oke? Dan
mogen we Rusland in.


Helaas was hier niet echt een bord te vinden voor het fotomomentje, dus al rijdend een foto. Het is ook direct te zien dat we in Rusland rijden, veel betonnen flatgebouwen. Samen met de Duitse motorrijder rijden we de snelweg op naar Sint Petersburg. Onderweg is niet veel te zien, behalve dan wat bossen. Net voor Sint Petersburg doen we nog even een fotomoment bij een monument en scheiden onze wegen. Wij rijden via de andere kant Sint Petersburg in, wat best wel indrukwekkend en modern is.


Zeer bijzonder om met Iloe op de motor door Rusland te rijden naar Sint Petersburg.


De marinedagen zijn aan de gang en deze zondag is het extra druk in het centrum.
We rijden door het centrum, langs mooie orthodoxe kerken, de hermitage en rijden de rivier Neva over. Mijn navigatie is een beetje de weg kwijt en ik moet echt zoeken naar ons hotel, maar dan toch gevonden. Een leuk complex wat lijkt op een voormalig kazerne gebouw, maar goed opgeknapt met heel veel smeedijzerwerk. De dame van het incheckloket spreekt nauwelijks Engels, maar met handen en voeten lukt het allemaal en krijgen onze sleutel van onze kamer.
Voor het avondeten stappen we naar de overkant van de weg, waar een lokale eetgelegenheid is. We kiezen wat we willen eten, en dat wordt opgeschept en even opgewarmd. Tussen de Russen eten we ons bordje leeg. Samen met wat 6 drankjes rekenen we omgerekend 10 euro af.

 

Door de snelweg en autoweg hebben in een redelijke tijd toch 430 kilometer gereden.

 

Het foto overzicht van deze dag

MichielsHarley

de Harley rijder