Soms kom je gewoon onderweg een leuk klein motormuseum tegen. Zo ook die keer dat ik met dochter Iloe in 2017 onderweg ben door het oostelijke deel van Europa. We waren net in Praag geweest en waren aan het zakken richting het zuiden. In het plaatsje Svratouch azg ik "Muzeum historických motocyklů" op een gebouwtje staan, dus omkeren en even kijken of het open was.

Het gebouwtje was niet erg groot, in het midden een deur met trappetje om erbij te komen, dus de ingang was snel gevonden. Eenmaal binnen werden we netjes welkom geheten door een dame van wat later leeftijd. Onze gegevens werden ijverig in een groot boek opgeschreven en na het betalen van enkele slottie mochten we verder lopen. De lampen werden nog wel even snel aangedaan en de deur naar het andere vertrek ook maar even. Hier komen dus niet zo heel veel bezoekers.

Het museum was verdeeld in twee delen, via het gangetje waar ook enkele motoren staan en nog 2 aan het plafond hangen, stappen we de eerste kamer links binnen. Hier staan de Tsjechische Jawa motoren op een rijtje te pronken. Ongeveer 10 stuks. In de andere kamer is de Engelse hoek, geflankeerd door een grote Engelse vlag met ervoor een Ariel. Kan niet missen. Een AJS, Sunbeam, Triumph, maar ook een Raleigh 500 SV uit 1927 en een Norton ES II uit 1954. Er boven hangt een Douglas B31 350SV en in het midden gedeelte staan een AJS en een Velocette achter elkaar met erboven weer een Royal Enfield en een Sunbeam uit 1930.
Heel mooi neergezet allemaal. 
Er zijn ook grappige dingen gemaakt, zoals 2 poppen op en in een Douglas met zijspan. Met er achter een Deense Nimbus 4 cilinder motorfiets.

In de Amerikaanse hoek vinden we natuurlijk een Harley-Davidson WL, in dit geval een versie uit 1942. In de Duitse hoek hangt bij de Duitse vlag een DKW 500 SB uit 1935 met eronder een BMW R12 uit 1938 en een R60 uit 1964. Beide excellent gerestaureerd. 

Een leuk museum met wel geteld 35 motorfietsen. Een hartelijk onthaal maakte het plaatje compleet.

 

Adres van het museum:
Svratouch 231, 539 42 Svratouch, Tsjechië
www.muzeumsvratouch.cz

 

 

Link naar www.motormuseum.eu