Voor mijn collega's bij mn werk heb ik een route uitgezet om samen te rijden. En omdat langs de route ook een aantal nieuwe foto-locaties zitten, die ik niet tijdens de rit kan fotograferen, besluit ik om de gehele rit maar even voor te rijden.

En zo ga ik dus op eerst via de snelweg naar Amersfoort, het start punt van de route van de week erna.
Ik start de navigatie en stuur mijn Ultra Amersfoort uit. Eigenlijk per toeval kom ik weer een leuke plek tegen, namelijk iemand die modelvliegtuigen heeft gebouwd van straaljagers en deze op palen heeft gezet boven zijn heg. Dus natuurlijk even stoppen en een foto gemaakt.
De wegen kronkelen zich hier door weilanden en kleine dorpen, zoals Zwartebroek.

Ik kom op de Veluwe. En langs de N344, vlakbij Garderen, zie ik aan de linkerkant een herdenkingspaal staan, neergezet ter nagedachtenis aan het barakkenkamp in Milligen in 1915. Thuis maar even het stukje geschiedenis hiervan opgezocht. Dit kamp werd gebruikt door het gemobiliseerde 12e Regiment Infanterie.

Een stukje verder, bij de rotonde, staat een oud pantservoertuig. Dus foto momentje. Het voertuig, een manschappen wagen op rupsbanden, is er nog maar net neergezet, dus redelijk vers.

Mijn volgende stopje is in Kootwijk, bekend van Radio Kootwijk. Maar in het dorp is ook veel te zien, waaronder een leuke hervoormde kerk, met een waterput ernaast en ervoor nog een beeld van schapen. 
Mijn route loopt verder door het bos richting Ede. Ik had het al over schapen in Kootwijk en bij Ede staat nog een mooie oude schaapskooi.

Het is lekker weer en mijn tempo heb ik daarom een beetje aangepast hahahahah
In Velp zie ik nog een leuk fotoobject, een sculptuur van een man op een paard. En foto, hop, en door.

Bij Elst, Gelderland, zie ik aan de zijkant iets. Dus omkeren en even kijken. Een bootje van beton op z'n kant naast een beekje en ervoor een tombe. Hmmm bijzonder. het verhaal of eigenlijk legende gaat dat in 760 Werenfridus, een evangelieprediker, de wens had om in Elst begraven te worden. Maar hij overleed in het plaatsje Westervoort. Om een ruzie tussen de twee gemeenten te voorkomen werd besloten om Werenfridus op een bootje te leggen en met de stroom mee te laten drijven tussen Westervoort en Elst. Tegen de stroom in kwam het bootje uit in Elst. Dit kunstwerk werd in 2000 ter nagedachtenis hiervan gemaakt. En de nieuwe gemeente Overbetuwe, waar Elst Heteren en Valburg onder vallen, heeft in het gemeentewapen onder meer een zwart bootje op stromend water met een doodskist.

Tijd voor een lunch. Die heb ik gepland staan op het eilandje Veur Lent aan de Waal. Hier staat een prachtig kunstwerk, Gezicht van Nijmegen. Bij cafe de Zon neem ik een lunch.

Hierna vervolg ik mijn route. Voor mijn BNLX rally heb ik oa het energie thema in mijn hoofd en in Weurt zie ik een oud provinciaal electriciteitswerken huisje staan. meet authentiek bord. Dus weer even stoppen, foto maken en door.

Ik rij richting de Dijk, langs het Bruuns kerkje. De Dijk is eigengesloten voor verkeer, maar hop en er op. Daar staat nog een raar bouwwerk, dus ook maar even een foto van gemaakt. Ietsjes verder zie ik beneden de Dijk een groot beeld van een adelaar, prachtig en eigenlijk zoals ik het zo zag op een openbaar stukje weg of parkje. Leuk.

In Beuningen zijn ook nog resten van de 2e Wereld Oorlog te vinden, zoals eigenlijk in heel dit gebied. Een stuk van een motor met propeller van een vliegtuig staat voor de kerk, als gedenkteken. 
Op de rand Beuningen Ewijk staat nog een groot merkwaardig beeld in het gras. Geen idee wat het moet voorstellen, is het nou een stoel, of een zittend persoon. Of toch een kloon van een Paaseiland figuur.

Ik maak mijn route af terug naar Amersfoort. Het stuk Betuwe was ook leuk om te rijden. 
Al met al een leuke rit, lekker weer en weer nieuwe dingen gezien en geleerd.

Leuk voor de week erna waarop ik een gedeelte van deze route ga rijden met collega's van mijn werk.

 

MichielsHarley

de Harley rijder