Een klein museum specifiek voor het Franse Monet Goyon motorfiets merk.

Geschiedenis Monet Goyon motorfiets

In het provincie stadje Melle, in het departement Deux-Sèvres in de regio Nouvelle-Aquitaine en onderdeel van het arrondissement Niort, staan 3 Romaanse kerken en om die reden bekend bij toeristen. Maar bij motor enthousiastelingen zou het ook bekend moeten worden om het lokale museum met de Monet Goyon motorfiets. Een klein motorfiets merkje dat van 1917 tot 1957 geproduceerd werd door Joseph Monet en Adrian Goyon in Macon. Begonnen met driewielers en al snel ook motorfietsen, met als basis het Villiers-tweetaktmotortje maar ook MAG-motoren werden gebruikt als basis. De motorfietsen hadden blokjes van 172cc tot 346cc. In 1929 werd het merk Koehler-Escoffier overgenomen, en in de jaren 50 werd de Starlet scooter gebouwd. In 1957 werd de fabriek gesloten en kwam een einde aan 40 jaar Monet Goyon.

De motorfietsen van Monet Goyon hebben aan veel races deelgenomen en hebben onder andere 20 wereldrecords behaald en zeer veel wedstrijden, zoals kampioen Frankrijk, Franse Grand Prix winnaar en meerdere keren winnaar van de Mont Ventoux wedstrijden. Specifiek het Super Sport Brookland TT model, dit was het snelste model van het fabriekje uit Macon en werd aangedreven door het Villiers motorblok.

 

Het Museum

Je moet het even weten, want echt aangegeven staat het niet. Bij de Avenue de Limoges, die dwars door het stadje loopt is een klein pleintje tegenover een parkje met een parkeerplaats voor enkele auto’s. En om de hoek een doodlopend straatje met op het einde het kleine museum. Als het open is, staat de rode Ravat motorfiets buiten en de deur open. De Ravat komt uit een andere Franse motorfiets fabriek maar wel uit dezelfde tijd.

De familie Gagniere, vader Henri en zoon Michel, hebben een collectie van 40 motorfietsen verzameld, zelf gerestaureerd en tentoongesteld in het museum. Ook hebben ze een kopie gemaakt van een werkplaats zoals deze in de jaren 30 van de vorige eeuw eruit gezien moest hebben. Het museum is opgebouwd door de tijdlijnen heen, beginnend met de driewielers uit 1922, de 1925/1926 hoek en een jaren 50 hoek.

De inrichting is modern en de motoren staan, zoals een traditioneel museum is, netjes uitgestald op verhogingen met bordjes erbij van de motor. Aan de muren hangen affiches van de verkoop van de motorfietsmodellen zoals de Castor en de Pullman.

Een leuk museum met een stuk Frans motorfiets geschiedenis. Voor als je in de buurt bent zeker een bezoek waard.

 

Adres van dit museum:
Musée Monet Goyon
Place de la Poste, 79500 Melle, France
www.musee-monet-goyon.fr

 

Link naar www.motormuseum.eu