Ergens verborgen aan de rand van Amsterdam, zit een een museum met heel veel klassieke Italiaanse (race) motoren. Merken uit ver vervlogen tijden, maar ook motoren met voor nu nog aansprekende namen, zoals MV Agusta, Laverda en Benelli.

In het museum van Cees staan de prachtigste exemplaren, neergezet tussen emaile platen, poosters, gereedschap en kasten vol diverse verzamelingen. Cees is een verzamelaar in unieke voorwerken, niet alleen deze Italiaanse motoren, maar ook posters, miniaturen, koffiemolens en nog veel meer.

Harley-Davidson Aermacchi Ala Verde 250 uit 1966

MV Agusta

Je wordt meegenomen langs diverse pracht exemplaren, waar ook enkele Harley-Davidson Aermacchi motoren en zelfs een Maserati motor uit 1953, een uniek exemplaar met een 160 cc motorblokje. Geweldig. En als je Cees laat vertellen kun je de mooiste verhalen horen van elk van deze motoren. Zo leerde ik dus dat Maserati in de jaren 40-50 een febriekje was dat onderdelen en gereedschappen maakte voor de industrie, waaronder de opkomende olie industrie. Vanuit passie van oprichter Alfieri Maserati werden enkele eencilinder motoren gebouwd.

Maserati Type L 160 Turismo Lusso uit 1953

Het museum heeft ook een kleine werkplaats, deze wordt niet meer gebruikt omdat het ook te veel moeite kost om motoren van beneden naar de eerste etage te halen. Naast de werkplaats is nog een zithoekje en aan de andere kant is nog een kleine bar met nog een zithoek. Eigenlijk is het een gezellige, wellicht wat groter uitgevallen, huiskamer met heel veel prachtige en unieke Italiaanse motoren.

Harley-Davidson Aermacchi

Prachtige details van de Ceccato motor

Nog niet eerder gezien, een Rumi met vier cilinder in lijn

Het vier cilinder in lijn blok

De werkplaats

Een deel van het museum

Cees, vereeuwigd op doek

Alleen op zaterdag open, vanaf 12 uur, en alleen voor liefhebbers, deze verzameling is prachtig.

MichielsHarley

de Harley rijder