Ook België kent zo zijn pareltjes op het gebied van motormusea. Zo ook deze privé collectie van de familie Thiry, waar een deel te zien is in Habay in een voormalige Jaguar garage.

Tijdens mijn terugrit van de vakantie door de Pyreneeën had ik dit adres in mijn navigatie opgenomen.
Om 11 uur sta ik bij het bijzondere pand en ja ziet redelijk snel dat dit een voormalige garage is, breed met een overkapping aan de voorkant. Helaas is de deur gesloten. Ik had het natuurlijk ook even beter moeten nakijken voordat ik er naar toe reed. Toch even via facebook contact met de beheerders van het museum, of ik even een telefoonnummer wil bellen. Onder het genot van een espresso uit een bakkerij om de hoek, bel ik het nummer en krijg een voicemail. Even ingesproken en hopen dat ze terug zouden bellen. Helaas dat gebeurde niet, zodat ik door de ruiten van het museum naar de motoren op de vloer moest kijken.
Door de ruit ontwaar ik naast enkele BSAs ook een prachtige blauwgrijze BMW R12 met zijspan. En ook enkele Gillet motorfietsen staan er.

FN

België kende ook zijn eigen motorfietsfabrikanten, zoals FN. FN staat voor Fabrique Nationale d’Armes de Guerre S.A. en was gehuisvest in Herstal. Deze Belgische wapenfabriek bouwde van 1901 tot 1959 motorfietsen. En zo vind je in de collectie van Thiry dus ook een prachtige 125cc FN uit 1947, maar ook een fiets met hulpmotor, de vélo homme uit 1903. En zie ik nog wat andere FN motorfietsen aan beide kanten staan.


De enkele foto's die ik heb genomen zijn aardig gelukt. Maar geven mij dan toch de prikkel om nog een keer terug te gaan naar dit museum, maar dan MET afspraak.

 

Adres naar dit museum:
Rue de Neufchâteau 4, 6720 Habay, Belgium

Link naar www.motormuseum.eu