Deze rit zit al enkele jaren in mijn hoofd. Een uitdaging om alle 20 Harley-Davidson dealers in de Benelux in 1 rit te bezoeken is ook niet een rit die je op de zondag middag even doet. Hieronder mijn verhaal.

 

De punten in de rit zijn door de jaren heen een paar keer gewijzigd. Zo was de dealer in Amsterdam er eerst wel, toen weer niet en nu weer wel. De HD dealer in Leeuwarden verhuisde naar Drachten maar ging enkele jaren gelden niet meer verder als geautoriseerde HD dealer, dus kon die van mijn lijstje af. In België kwam in Spy een dealer erbij en ging vlakbij Antwerpen een dealer weer uit de lijst. En de laatste wijziging in de lijst was de verhuizing van HD Central naar Den Bosch.

Vorig jaar, we schrijven 2021, had ik deze rit al in mijn hoofd, meer als opwarmer voor mijn Pan America. Het was er om verschillende redenen niet van gekomen. En net voordat de lente in 2022 zou gaan beginnen was de weersvoorspelling voor dit weekend goed. Dus route in de navigatie, wekker lekker vroeg gezet, appeltje en wat drinken op tafel en redelijk op tijd mijn bed in.
Zaterdag 4 uur. De wekker laat weten dat het wellicht een idee is om op te staan. Ik voel me goed dus hop motorkleding aan, nog even een espresso zetten en spullen in de tas.
Om 5 voor 5 's morgens maak ik mijn eerste foto bij de eerste Harley-Davidson dealer, namelijk West Coast Motors in Alkmaar. Lekker makkelijk natuurlijk want die is om de hoek.

De volgende stop is in Amsterdam. 10 voor half 6 sta ik daar. Het is nog best wel fris, 8 graden zegt de temperatuurmeter op mijn Pan America. Maar de laagjes kleding doet zijn werk, dus koud heb ik het niet. De komt mooi op als ik in Nieuwerkerk aan de IJssel sta om een foto te maken van de zijkant van HD Rotterdam. De volgende stop is een eindje rijden, Zeeland in. En om kwart over 8 sta ik in Goes. Ze worden daar net wakker, maar ik hoef niet naar binnen, een foto is genoeg.

Antwerpen begint al druk te worden en ik moet even de juiste afslag vinden om in Zwijndrecht naar de dealer te rijden. Ze zijn hier behoorlijk met de weg bezig, maar eerst een foto van American Lifestyle. De winkel is hier al open en nadat ik heb gezwaaid naar een paar bekenden gaat het gas er weer op, want ik ga verder. De juiste weg zoeken op de westelijke randweg van Antwerpen is niet zo makkelijk en ik rij 2 keer echt fout. Ik herken het wel direct, maar voordat je weer op de juiste weg bent, ben ik wel een paar minuten weer verder. Ik heb genoeg tijd dus echt haasten hoeft zeker niet.

In Vilvoorde, vlak voor Brussel, zit RMC Classic. Met een mooie zon die het pand in de schaduw zet maak ik een foto en rij ik door naar de westkant van Brussel. Op de rand van Dilbeek zit HD Capitol Brussel.
Bij deze stopjes neem ik ook even de tijd voor een broodje en drankje. Ik heb genoeg tijd voor deze challenge, maar ik wil voorkomen dat ik moe ga worden door de stopjes. Dus weer opstappen en naar de volgende stop. De dealer in Gent zit op een lange weg en is bijna omringt door alle auto dealer showrooms, en natuurlijk springt die van Ferrari wel eruit. 

De volgende stop is West Flanders in Roeselare. Inmiddels is het half 12 dus nog maar een broodje en nog een keer wat drinken. De temperatuur is ook naar een meer aangenamere 16 graden gegaan. Het zonnetje met de blauwe lucht maakt het plaatje voor de foto's helemaal af. Een anderhalf uur verder stop ik in Mons. Hier waren ze een wegkapitein training (Road Captain) aan het geven. Even de slaom rondom de pionnetjes en weer door. Ik ga de Ardennen in, maar eerste even een foto bij HD Namen in Spy en dan door naar Luxemburg. HD Luxembourg zit niet in Luxemburg stad zelf, maar dat maakt het rijden wel leuker. Ik had mijn route vanaf dit punt iets om geleid zodat ik een heel stuk binnendoor kan rijden. Het wordt nu wel wat kouder en ook de wind wordt harder. Ik rij Luik in. En op het moment dat ik de foto maak, zie ik bij een van de ruiten in de winkel 2 mannen driftig zwaaien. Ik zwaai terug en loop naar de voordeur die al gesloten was met een rolluik ervoor. De deur wordt nog wel even geopend en ik krijg te horen dat ze mij al aan het volgen waren op Instagram (@harley.adventure) en vroegen zich af of ik ook naar Luik zou gaan. Ja dus ;-) Even de hand geschud van de vriendelijke man en weer door.

De zon is aan het ondergaan als ik in Kerkrade aankom. De zon zet het pand in een mooie avondgloed. En na Dutch Hills rij ik naar HD Frausen in Genk. En om 8 uur 's avonds sta ik bij het einde van de afgesloten weg voor het donkere pad van HD Silver Lake in Geel. Een herkenbare foto maken was nog een dingetje hier. Ook de weg terug vinden. Aangezien ze de doorgaande weg hadden afgesloten moest ik een stuk terugrijden.

Ook in het pand van HD Central in Den Bosch hadden ze de verlichting uitgedaan, als ook de verlichting van de letters op het pand. Zonde, want juist dat is een stuk reclame lijkt me. Op de foto is het net leesbaar.
Ik had België natuurlijk alweer achter me gelaten, maar wel even goedkoper getankt. Nog 2 locaties te gaan. De eerste is Heteren, HD Big Rivers. Ook hier geen verlichting op het pand. 
De wind is aardig toegenomen en onderweg moet ik echt opletten. In Borne is tegenover HD Oude Monnink een feestje bezig in een giga tent. En met een muziekje op de achtergrond maak ik de laatste foto van de serie HD Dealers Benelux. 

Na 1623 kilometer (1692 kilometer op de odo meter van de PAN) sta ik iets voor 1 uur 's nachts voor mijn garage box. De Pan America heeft goed zijn werk gedaan. Nog even de kettingspray gebruiken en dan kan de deur dicht en ik mijn bed in.

 

MichielsHarley

de Harley rijder