Even een weekje met de motor op stap in maart. Het hoofd leeg rijden.

 Ik krijg de mogelijkheid om een week met de Harley op stap te gaan. Het is mooi lente weer, een zonnetje, redelijke temperatuur en de planning is om Iloe naar haar stageadres te brengen in Vorstenbosch, vlakbij Den Bosch. We bezoeken eerst deze zondag de Harley-Davidson dealer in Alkmaar en rijden dan door naar Amsterdam. In het oude pand van de voormalige dealer heeft Ron van HD Rotterdam een nieuwe dealer geopend, Harley-Davidson Amsterdam dus. Ruimer en opener van opzet en een paar oude bekende in de winkel. Natuurlijk ook vele bekende mede-bikers, de meeste zien dit ook als opening van het motorseizoen.

Hierna de satnav aangezet op snelweg vermijden en richting het zuiden gereden. Iloe afgezet bij haar stageadres en omdat het al wat later aan het worden was en ook een stuk kouder, hotelletje gezocht in de buurt en uitgekomen in het noorden van Den Bosch.

 

Maandag

Het had geregend, en het was nog best wel fris. Na het ontbijt ben ik richting België gereden, op zoek naar middelpunt van België. Maar vanwege opgebroken wegen, regen en zelfs hagel deed me besluiten om deze plek even over te slaan en richting Frankrijk te gaan. Even de snelweg op, satnav op middelpunt van Frankrijk gezet en rijden maar. Om half 7 's avonds bij het monumentje van het middelpunt van Frankrijk aangekomen. Dit is een onderdeel van de komende RTE, Ride to Eat, en die ga ik missen omdat ik dan de 500 Miles van Italië aan het rijden ben.

Wat lastig is, is dat de Franse tolwegen geen Nederlandse Maestro kaarten accepteren. Bij de eerste, kon ik nog bij iemand betalen, met een handterminal, bij de tweede tolweg kon dit niet en met een beetje Engels klagen, mocht ik toch doorrijden. Maar voor de volgende keer, gewoon de tolwegen vermijden, zoveel zal het niet in tijd schelen.

Een hotel via Booking gevonden, maar helaas was deze bij aankomst al volgeboekt en iets met een verhaal van een defect toilet. Nou dan maar even de volgende via Booking opzoeken. Deze was wel goed, dus klaar voor vandaag en lekker naar het bedje gaan.

 

Dinsdag

Het was nog -1 toen ik met een prachtige zon mijn motor aan het inpakken was. Na een zeer matig ontbijt van 12 euro, volgende keer even beter kijken dus, heb ik nadat ik het ijs van mijn zadel af heb geschoven de Ultra gestart en ben weer de weg opgegaan. De tolwegen heb ik vermijden gezet in de satnav en mijn doel was voor vandaag de Pyreneeën en Andorra.

Wat een prachtige wegen, lekker kronkelend door de bossen en heuvels (tot 450 meter) en weilanden met vergezichten. De wegen zijn hier goed en het rijdt lekker door. En dan krijg ik de Pyreneeën in het zicht, witten toppen, mooie bergen.

Op prachtige D-wegen, waar ik de nummering niet van snap, rij ik richting de pas van Andorra. Deze pas is lekker gaaf en met een hoog tempo scheer ik richting de top. Hier natuurlijk even het fotomomentje. Dit hoogste punt van de pas i 2804 meter en ik sta letterlijk tussen de skipistes.

Andorra is veel groter dan ik verwacht had, het noordelijke gedeelte is echt een skigebied, maar ook veel winkels, supermarkten en om de 100 meter een tankstation met spotgoedkope benzine. De pas over richting het zuidelijke gedeelte, geeft eerst een stuk bergen, weilanden en weinig bebouwing. Hier wordt niet echt meer geskied. Eerst even de Harley-Davidson dealer van Andorra opzoeken. De HD-satnav heeft een verkeerd adres van de dealer, maar mijn appje laat het juiste adres zien, dus iets verder rijden en op een zeer smal stukje 'parkeerplaats' mijn Harley neergezet. Een kleine dealer, die de zaak heeft gecombineerd met oa KTM. Met een dealer-t-shirt, pinnetje en een dealer-chipje stap ik weer op mijn motor en rij naar het hotel dat ik via Booking geboekt had. Voor 25 euro heb ik een normale kamer met douche in een hotel midden in het centrum van dit gedeelte van Andorra.

Nadat ik de drukke winkelstraat een keer op en neer ben gelopen heb ik een vette hamburger gegeten in het Hard Rock Cafe van Andorra.

Geen idee waarom maar 's avonds was er rond 21 uur nog een vuurwerk show. Vanuit mijn hotelkamertje kon ik deze niet zien, maar zeker horen. Mijn kamer lag ook aan de schijnbaar doorgaande weg en tot 2300 was het best wel druk met verkeer.

 

Woensdag

Ik verlaat Andorra via het zuiden, nog even een prachtige weg door de Pyreneeën en zo Spanje in. Het was maar een klein stukje want al slingerend rij ik Frankrijk weer in. Ik stuur mijn Harley door de bergwegen naar Perpignan, naar de Harley dealer. De zon schijnt volop, maar de temperatuur komt 's morgens niet hoger dan een graad of 5. Onderweg moet ik een overstekende vos ontwijken, die had ik echt bijna onder mijn motor. Het is hier al echt lente, de geuren van de bloesem dringen mijn neus in, super lekker.

Na Perpignan ga ik doorrijden naar Berziers. Ook hier wil ik de Harley-dealer bezoeken, maar die had siesta, van 12 tot 14. En ik was er om half 1. Eerst maar even mijn motor door de wasstraat halen, deze was echt te smerig van de België trip en de wegen in Andorra.

De zon doet inmiddels goed zijn werk, want de temperatuur is gestegen naar ruim 18 graden. Na Berziers volg ik de D88, de D920 en de D20. Wat een super wegen zijn dit. Het ene stuk nog mooier dan de andere.

In een klein dorpje vind ik een leuk hotel met restaurant. Het schijnt hier gebruikelijk te zijn dat restaurants pas om 19.30 serveren, al kon er nog net wel een bier tussendoor geschonken worden. Dan loopt ook het restaurant helemaal vol. Een dochter met moeder komen ook even vlakbij zitten. De moeder van ik schat ergens in de 90 krijgt een glaasje wijn met een cake om te dopen, de dochter een kop thee. Schijnbaar een wekelijks uitje met zn tweetjes, al is de moeder een beetje zuur en erg kritisch op wat haar dochter allemaal regelt voor haar.

 

Donderdag

De hotelkamer was goed met een lekker bed, echt even bijgekomen. Ik had wederom een ontbijt bij de kamer genomen, omdat ik dacht dat dit wel goed zou komen, maar viel dus weer tegen. Koffie was niet veel, broodjes waren euh zeg maar klein, en yoghurt is zo'n klein Frans cupje. Ik stop nog even een ei in mijn vestje en ga mijn motor weer inpakken. Het is nu wel koud, ik schat -1. Als ik weg rij zie ik ijs op de stromende rivier liggen. De zon komt wel op, de lucht is strak blauw en het is mega helder. Maar tot 9 uur blijft het gewoon 0 graden.

Ook nu is de weg weer erg afwisselend, dit is genieten. Het laatste stukje naar Clermon Ferrand gaat weer door bergen. Super. De dealer in Clermont is schijnbaar net verhuisd want het was nog redelijk kaal binnen. Ook hadden ze geen dealer-chips, omdat dit te kostbaar zou zijn. Ik rij door naar Troyes. Met een net niet lege tank stop ik voor de dealer en net voor sluitingstijd loop ik de winkel in. Ook deze dealer heeft geen dealer-chips, hmmmm daar ga ik dan met verzamelen van de chippies. Vanuit Troyes rij ik door naar Reims. Via een hele saaie weg door landbouwgronden vind ik een hotelletje voor de nacht.

 

Vrijdag

Ik schijn om de hoek te zitten van de Harley-Davidson dealer van Reims, maar met mijn zotte kop rij ik 's morgens gewoon naar het noorden, ipv het fotomomentje te pakken bij de dealer. Het is net boven nul als ik weg rij, de zon staat er wel al. Lekker zo, al is het eerste stuk hier wederom saaaaaai

Dan rij ik bij Rethel de Franse Ardennen in, even super genieten.

De D8051 is al een leuke weg, slingerend naar de Belgische Ardennen, maar op de mijn satnav zie ik de D7 die rechts van Fumay naar boven slingert. Mijn route liep niet via deze weg, maar als je de tijd hebt, pak je gewoon de route die mooi lijkt. En deze weg had nog meer moois in petto.

Ik draai bij Fumay links de D7 op, direct de bossen en heuvels in, lekker en zo de grens van België over. Dan zie ik een bord met iets als centre en l'Europe. Vol in de remmen, omkeren en nog een keer goed kijken. Ja hoor het centrum van Europa. Gaaf. Even naar boven gelopen, een groot glazen monument met de paaltjes van de landen die op dat moment mee deden in Europa. En zo gek als ik ben zet ook nog even mn Harley hier neer voor de foto!

Daarna de weg weer vervolgen. Mijn satnav stuurt me even letterlijk het bos in en ik moet de Ultra over een stuk grindweg sturen. Geen probleem maar wel vermoeiend. Daarna wordt het weer een leuke weg richting Namen. Hier nog even de dealer bezocht in Spy.

De volgende halte was het middelpunt van België. Deze had ik op de begin route maandag door het slechte weer en de omleidingen even overgeslagen. Een leuk monumentje iets van de weg af. Dit was een onderdeel van de dit jaar georganiseerde RTE Ride2Eat van Chiel. Dus toch nog even gedaan.

En toen maakte ik de 'fout' door de satnav weer te volgen. Ik werd eerst over een mega saaie weg naar Leuven gestuurd en vervolgens de drukte in van Mechelen. Toen maar besloten om de snelweg op te gaan en naar huis te rijden. Om 1700 uur parkeerde ik de Harley in de tuin en kon na 3725 kilometer in 6 dagen even lekker in mn eigen bank zitten.

 

Wat een super break zo in het begin van het jaar.

 

Oh ja de gele hesjes

Op de Franse wegen, voornamelijk bij grote plaatsen en op rotondes zag ik mensen zitten met gele hesjes aan. En tussen bomen of tussen stokken gespannen kleine gele vlaggetjes. Zelf bij een enkele rotonde een groepje met mensen bij een marktkraam en een vuurkorf. Apart. Verder zie je veel Fransen rijden met een oranje of groen vestje gepropt bij de voorruit van de auto, blijkbaar om aan te geven dat ze sympathisant zijn van de beweging. Rare mensen die Fransen.

 

 

 

MichielsHarley

de Harley rijder