Aangezien ik vaker de telefoon in de houder zet om te navigeren, ben ik ook eens verder gaan kijken naar andere apps. En zo ben ik bij Calimoto gekomen.

Calimoto kan je vinden in de Android app store. Na een korte rit met de gratis versie heb ik besloten om voor de betaalde versie te gaan. De opties van de betaalde versie kom ik hieronder verder op terug.

Het voordeel van Calimoto is dat je ter plekke een rondtourtje kan laten maken via kronkelwegen of snel een route naar een locatie, optie winding route of super winding route.

 De app start lekker snel op en toont dan de kaart. Druk op de 'knop' rechtsonder en je ziet waar je nu zelf staat. Je telefoon moet natuurlijk wel de gps-instellingen op aan staan. 

Links in de app heb je de knop voor het menu. Daar begint de app en zie je de mogelijkheden. Je kan hier kiezen voor de round trip, een rondje rijden al kan je deze nadat het gebouwd is ook nog aanpassen. Of voor planner, in planner geef je de locatie op waar je naar toe wil en dan de optie via winding route of super winding of gewoon de snelste met ontwijken van de snelweg.

In het paasweekend heb ik de app uitvoering geprobeerd en ik moet zeggen dat het zeer goed zijn werk doet.
Ik koos in eerste instantie voor Planner, ik koos een locatie en de optie Winding Route. De app gaat de route berekenen en daarna druk je op Start navigatie en rijden maar. Het navigatie scherm laat heel duidelijk zien hoe de route loopt met een paarse lijn, links boven hoe je moet afslaan of rotonde moet nemen en rechtsboven hoe laat je aankomt en hoeveel kilometer het nog is.
Moet je tanken? Dan kan je eenvoudig een tankstation in de route opnemen of kiezen voor de dichts bijzijnde. Een mooie optie.

  

De optie Round trip is ook mooi. In een draaicirkel geef je aan hoe groot het rondje mag zijn, bijvoorbeeld 290 kilometer. Ook kan je de richting van het rondje aangeven, via de binnenring kies je dan voor North of South East. Klik op Generate en klaar, de route kan gereden worden. Of kies voor random en er volgt een route voorstel.

Als je de route ziet, dan kan je de via punten ook eenvoudig verplaatsen met je vinger. De nieuwe route wordt direct berekend en zie je hoeveel kilometer het is geworden en de beoogde rijtijd.

Ben je tevreden, dan Start navigatie en rijden maar.

Als je rit klaar is, dan is het even bezig om de gegevens te verwerken. Je ziet daarna je gereden route als ook informatie over hoogte verschillen, hoever je bent gaan leunen in de bochten, de acceleratie en snelheid over de route. Leuke informatie die na je route wel iets kan toevoegen.


Mooie app om eenvoudig te navigeren


De betaalde versie laat je buiten het gratis gebied navigeren, ook de opties voor super winding wordt dan vrijgegeven. Dat zijn juist de mooie opties. Ook kaarten off-line zetten voor navigeren, is een betaalde optie.

 

In de schermafdrukken hierboven staan enkele stappen. De eerste, begin locatie en een eindlocatie gekozen met een via-punt. Dan klik je op de knop linksboven. Het 2e scherm verschijnt. Je kan hier per etappe aangeven hoe je wil rijden, Dus keuze uit (1) snelweg, (2) snelweg vermijden, (3) kronkelwegen en (4) meer kronkelwegen. En dat dus per etappe. In schermprint 3 gekozen voor het eerste stuk meer kronkel en het 2e stuk snelweg. Dan kies je voor calculate route en zie je dat de tijd van de eerste (kronkelwegen en 5.12 uur) naar het laatste scherm gezakt is naar 3,5 uur.


Kies voor een gedeelte kronkelwegen

en het andere gedeelte in de route voor snelweg


De andere handige optie in Calimoto is om tijdens het rijden een waypoint of viapunt over te slaan.

 

Tijdens het navigeren kan je op de linker knop (de drie punten) klikken, dan verschijnt bovenstaand scherm. Hierin kan je het eerst volgende waypoint over slaan. De andere optie in dit scherm is het toevoegen van een tankstation in de route, of een restaurant, al wil ik die laatste vaak wel zelf uitkiezen, maar toch een handige optie om te navigeren.

 

Tevens vind ik het navigatie scherm zelf erg prettig aflezen.

Het scherm in de verticale stand

Het zelfde scherm maar nu horizontaal

Nadeel? Nou alleen dus dat je als je een route thuis hebt, dat het wat lastiger is om die in te laden. Maar daar is deze app ook niet voor gemaakt, dan is My Route App daarin beter.

Voordeel: nou als je ergens bent en geen route apart wil maken, downloaden of inladen. Kies voor Round trip of kies een locatie en rijden maar.
En ja kan kaarten off-line zetten, zodat je ook in het buitenland makkelijk kan navigeren zonder dat dit te veel internet verkeer kost.