Er zijn er maar een paar van in Europa. Het is alleen voor de ervaren en beetje gekke motorrijder weggelegd. Je rijdt zo'n rit voor de kick, voor een stukje metaal als in een pin of stukje stof in de vorm van een patch. De 500 miles.

Afgelopen weekend was de Antwerpse 500 miles, deze wordt ook wel gezien als de eerste, zo noemen ze zich zelf ook, de Original 500. Georganiseerd door het HOG Antwerp Diamond Port Chapter en daarom eigenlijk alleen open voor Harley-Davidson rijders.

De start van de endourance rit was bij HD dealer American Lifestyle in Zwijdrecht, vlakbij Antwerpen. Ik was er al lekker vroeg, rondkijken in de winkel, praatje maken met de Belgen die er ook rondliepen en ook met de vrijwillegers van het Chapter. En dan komen de eerste rijders ook aan en toch een hoop bekende gezichten, leuk om weer even bij te praten. Naast de Big5 van België, georganiseerd door Friend on Wheels uit Antwerpen, is dit mijn eerste echte 500 mile rit en dan zie je direct dat de harde kern van deze ritten ook bij bijna elke rit in Europa aanwezig zijn, zoals de Zwitserse 500, de Italiaanse 500, die van Tsjechië en die van Duitsland. En dan kom ik er achter dat er ook nog een in Frankrijk is, die zet ik dus ook maar op mijn lijstje.

Vanaf 12 uur kunnen we ons boekje ophalen, samen met een tshirt en tegen betaling de patch (nog niet dragen natuurlijk, dat kan pas als je de rit hebt uitgereden). Om 3 uur in de middag is de briefing van de organisatie, zij benadrukken nogmaals dat het geen wedstrijd is, dat er ook geheime checkpoints zijn en dat de vooruitzichten op het weer gunstig zijn. Ondertussen was ik al samen gegaan met Henri en nog 8 man van het Amsterdam Chapter, wat het een mooi clubje van 10 man maakte. Ik had me niet zo goed voorbereid, want de route kregen we op een A4 papier, en op de motor, voornamelijk in de nacht, is dat niet zo handig om uit je jas zak te halen om te kijken wat en hoe de volgende afslag gaat. Volgende keer ga ik ook een stuk voorop rijden, maar dan met routeboek op de rol. Nu was het genieten in de groep.

 

De eerste etape van de rit gaat richting Zeeland, Nederland dus in en via de eilanden gaan we richting Rockanje waar komend jaar de HOG Benelux Rally wordt georganiseerd. Na een zoen van Alexandra, de Charity Officer van het Chapter en vrijwilleger bij de stempelpost, gaan we verder voor het volgende stuk. Op een heel klein stukje snelweg na, zijn alle wegen binnendoor, van N wegen tot diverse B wegen. En nadat we vanuit Zeeland en Zuid Holland door Brabant zijn gereden rijden we Belgie weer in. Helaas zijn de prachtige herfst kleuren niet goed meer te zien, aangezien het nu echt donker begint te worden. De route gaat verder richting de Ardennen en we naderen Luik om zo door te rijden richting de Franse grens. Dat we ook door Frankrijk zijn gereden heb ik niet helemaal bewust meegemaakt, maar volgens de anderen zijn we echt de grens over gegaan. Ik heb nog even een dippie rond 3 uur, want de klok is deze nacht een uur terug gegaan en dan is het even doorbijten als je de klok van 02:59 over ziet springen naar 02:00 ....

Via Mons binnendoor richting Brugge. Voor Brugge zijn we weer afgebogen naar het noorden om nog even Nederland in te rijden. Inmiddels is het licht geworden, zonsopkomst was om 8.25 en dat is wel lekker. Bij Sluis is alweer volop licht.

Via dit zuidelijke stukje Nederland rijden we richting Antwerpen.

De finish van deze endourance trip is op een speciale plek, de Royal Yacht Club aan de Schelde. Hier wachte het pinnetje maar ook een ontbijt van gebakken spek met roerei. Samen met een bak koffie is dat toch wel lekker na zo'n rit.

De groep Amsterdammers plakt er nog een middag en avond in Antwerpen aan vast, maar ik ga samen met Henri richting Lelystad, daar heeft Maurice voor enkele van de Coast Riders nog een Motogymkhana sessie georganiseerd.

Vanuit Lelystad rij ik over over dijk richting Enkhuizen en zo door richting huis.

Het was een mooi weekend. 900 kilometer met de 500 Miles rit en daarna nog 185 kilometer naar Lelystad en de laatste 85 kilometer naar huis. Samen met de 240 kilometer die ik vrijdag had gereden, maakt dit een weekend met ruim 1400 kilometer op de teller.

 

De route van dit weekend:

En de bijbehorende hoogte verschillen. Altijd leuk zulke statistieken.

 

 

MichielsHarley

de Harley rijder