Een museum geheel in het teken van bromfietsen en 50cc crossmotoren. De kleinste uitvoering dus in de tweewielerige motorfietsen wereld. Wellicht heb je zelf ooit een brommer gehad, dan is de kans groot dat je hier een goed gerestaureerd exemplaar van kan vinden.

In Gemert, beetje verstopt op een industrieterrein staat een prachtig museum, vol gezet met 49cc brommers, 50cc motorfietsen en 50cc crossmotoren. Ad Opheij, de oprichter en trotse eigenaar van dit museum, heeft een prachtige collectie samengesteld.

Ik was eigenlijk te vroeg, liep een beetje rond en wilde net weer op mijn motor opstappen, toen de voordeur van het museum openging. Dus snel helm weer af en brutaal gevraagd of het museum al open is. Beetje binnenmonds gemopper, een Brabantse brul naar achteren en ik mocht wel even binnen komen hoor. De ingang lijkt een beetje op een bruine kroeg met direct om de hoek 3 mooie motorfietsen, een DKW staat naast een BSA. Bij de 2 voorramen staan op de vensterbank ook 2 49cc'ers. En weer aan de linkerkant staan 4 bromfietsen naast elkaar geflankeerd door enkele vitrine kasten.

Er wordt een koffie aangeboden voordat ik naar binnen mag. Ook even voorstellen. Ad wordt wat mondiger en geeft al mooie verhalen terug op mijn vragen. De koffie laat ik smaken en met z'n drieën, Ad zijn vrouw en ikzelf, lopen de hal in. Wat ik daar zie is echt geweldig, ruim 100 brom- en motorfietsen. Kreidler, Puch, Caballero, Sachs, Victoria, Rap, Batavis, echt ze staan er allemaal.

Direct rechts staat nog een Citroen 11BL uit 1951, van de familie Opheij, en ze hebben er nog in gereden ook. Nu als onderdeel van de collectie. Er staan pronkstukken, zoals een Whippet, de Fanatic Motor Gran Turismo Four GT.

Achterin de hal is de trap naar boven. Een kleine etage met nog veel meer spullen, motor gerelateerd, maar ook naaimachines, van alles wat dus. De naamgever voor het museum, Van Alles Wa.

Ik loop weer naar beneden en loop langs de rijen bromfietsen. Een witte DKW, model RT50 uit 1966, van de rijkspolitie geweest. Ik vind zelf de DKW Spoetnik of Banaan echt prachtig, een spaceship achtige voorkant, met de tank die doorloopt in de koplamp. 

Weer teruglopend naar de uit/ingang is er rechts nog een ruimte met aan het einde een kleine werkplaats. Hier is Ad nog bezig met restaureren van enkele bromfietsen. Aan beide kanten van de ruimte staan nog 8 en weer 4 crossbrommers. Daar is het ook mee begonnen verteld Ad later buiten op het kleine terras voor het museum. Ad begint te vertellen. Als crosser is hij begonnen en zo ging hij jaren lang de cross evenementen langs, in Nederland, België, maar ook verder, Duitsland, Frankrijk. En nadat de crossbrommer geparkeerd werd, bleven ze naar de crossevenementen gaan, maar dan om spullen te verhandelen, verkopen en ook inkopen. Langzaam begint er een collectie te ontstaan en zo rond 2000 vult de schuur zich. Ad probeert in Veghel een museum te starten, maar wordt een beetje tegen gewerkt. Ad verteld het met een grimmas op zijn gezicht. Maar hij zet door en in 2013, op het terrein van zijn verhuurbedrijf, opent hij dan zijn bromfiets en crossmotoren museum.
Op dit moment staan er 160 exemplaren, van 1950 tot laat in de 70er jaren. Maar hij heeft er nog een paar, die staan nog in een andere hal. Verkopen doet Ad niet, wel mensen blij maken door een stap in de geschiedenis te laten nemen en te genieten van de historische bromfietsen.

Ik neem afscheid van dit geweldige en enthousiaste stel. Heel bijzonder om hun verhalen te hebben gehoord. Maar mijn reis voor vandaag gaat verder, dus stap ik weer op de motor en rij op deze zaterdag verder door het Brabandse land.

 

Het museum is elke zaterdag open van 11 tot 5 uur. Wil je met een groep komen, laat het dan even weten.
Op andere dagen is het museum alleen op afspraak open. Via 0492-363657 of via email info @ museumvanalleswa.nl

Adres van het museum:
Scheiweg 8, 5421 XL, Gemert
www.museumvanalleswa.nl

Link naar www.motormuseum.eu