Het belooft ook deze dag weer een mooie dag te worden, dus een mooie dag om wederom de Pan America de weg op te sturen. Met de ervaring van de dag ervoor mbt de navigatie, maak ik de route van vandaag iets eenvoudiger.

 

Het is half 9 als ik de weg opstuur richting Enkhuizen om de dijk te nemen naar Lelystad om vervolgens door te rijden naar Kampen. Het thema voor deze dag zijn militaire vliegtuigen en dan die vliegtuigen die in tuinen of bedrijven staan. De eerste straaljager als foto moment staat in Hasselt. Een mooie Lockheed F-104 Starfighter staat prachtige te schitteren in de zon op een stuk bedrijven terrein. Tegelijk krijg ik nog een ”bezoekje” van motoragent, die de Pan America ook een machtige machine vindt.

In Zwolle bij het Deltion College staat een F16 straaljager op sokkel. Vol in de zon maak ik wat foto’s om vervolgens de mooie wegen binnen door te kiezen richting vliegveld Teuge. Hier wordt volop het parachute springen beoefend en vliegen ook kleine privé vliegtuigjes rond. Bij het bedrijf Skydeck staat een F86 Sabre straaljager op een sokkel in de tuin. Dit Amerikaanse model was de eerste straaljager die door de geluidsbarrière ging, ontworpen tijdens de 2e Wereld Oorlog en naam gemaakt tijdens de Korea-oorlog. Een klein stukje verder op staat het oude regeringsvliegtuig van de DDR, waar onder meer president Honecker vluchten mee heeft gemaakt naar bevriende landen tussen 1964 en 1986. Het vliegtuig is nu omgebouwd tot zeer luxe hotelkamer met uitzicht om het vliegveld.

 

In Zelhem weet ik een plek waar ook nog 2 straaljagers in een tuin geparkeerd staan. Bij de ingang van een camping heeft de eigenaar 2 bijzondere straaljagers geplaatst. Naast de Tsjechische jettrainer, een Aero L-29 Delfin, staat een oud Russische MIG, een Mikoyan-Gurevich MiG-21PF Fishbed, origineel behorend bij de Tsjechische luchtmacht.

 

Wederom gooit mijn navigatie de route niet lekker weer en kom ik er niet uit. Wel weet ik dat bij vliegveld Deelen nog een model van een straaljager langs de kant van de weg staat. Adres in de HD app getikt en weer de weg op. Gekozen voor de binnendoor wegen, helaas kent de app zelf geen kronkeloptie en afwijken van de route vind de app ook niet echt fijn, maar ik geniet wel van prachtige wegen op de Pan America. Bij Deelen heb je een klein museum , toepasselijk Vliegbasis Deelen genoemd. Voor het gebouw staat een schaalmodel (1:2) van een F-104 Starfighter.

 

In Barneveld neem ik de laatste serie foto’s voor deze trip bij Van harten Landbouwmachines. Hier zweeft een Mikoyan-Gurevich MiG-21MF op 10 meter hoog boven de bedrijfshal. De oud Poolse luchtmacht straaljager is zeker een toeristische attractie. Het schijnt dat de MiG ook nog kan bewegen, draaien en puffen en kuchen, helaas heb ik dat niet gezien deze middag.

 

En dan is het weer tijd om terug naar stal te rijden. De Pan America doet lekker zijn best, draait goed in de toeren en na een uurtje zet ik beetje moe maar wederom helemaal voldaan de motor in de garage. De eerste 1377 kilometer inrijden waren hele mooie kilometers. Na wat maanden wachten, want ik had de nieuwe Harley-Davidson al in oktober vorig jaar besteld, en wat probleempjes met de uitlevering, onder andere door wat problemen bij HD en de RDW voor de kentekenplaat, heb ik dan toch echt genoten van de nieuwe Adventure Touring motor, een gedegen concurrent in het zwaarbevochten ADV marktsegment wat al jaren dominant geleid wordt BMW met de GS serie.

 

Het was een wat kortere trip dan de zaterdag, maar met een lekkere 460 kilometer heb ik de Pan America op een eindstand van 1377 kilometer gezet, een mooi inrij weekend dus.

 

MichielsHarley

de Harley rijder