Artikelen over mijn ervaring met GPS navigatie

Nu heb ik al jaren de Garmin Zumo 660 navigatie voor mijn motoren en ik had er indertijd geen lifetime upgrade bij. Dat was toen niet mogelijk. Dus al jaren stop ik zelf handmatig de juiste kaarten in.

Aangezien ik vaker de telefoon in de houder zet om te navigeren, ben ik ook eens verder gaan kijken naar andere apps. En zo ben ik bij Calimoto gekomen.

Ik heb naast mijn Harley-Davidson Boom! navigatie in de Ultra en mijn telefoon navigatie ook nog de Garmin Zumo 660. Een makkelijk te bedienen, redelijk snelle navigatie.

Een eigen overzicht van interessante punten in Google Maps. In deze blog mijn beschrijving hoe ik dit gedaan heb.

In dit artikel beschrijf ik de mogelijkheid om 2 verschillende kaarten te laden op je Garmin Zumo 660.

Naast de navigatie apparatuur op je motor en de routeplan software voor thuis maak ik ook gebruik van apps op mijn telefoon om later de route nog een keer na te kijken.

Navigatie en GPX bestanden

Bijna elk navigatie apparaat gebruikt GPX bestanden om routes in te lezen en elk navigatie programma gebruikt GPX bestanden om routes mee te maken. GPX is sinds 2002 dan ook het meest gebruikte bestandsformaat voor het uitwisselen van GPS informatie.

Hoe maak ik een lijst met POI?

Een update over de Garmin Zumo 660 en het skipwaypoint stuk.

De Garmin werkt op een andere manier, waarbij de Garmin de route verder oppakt op het moment dat de waypoint die je met de planning hebt aangegeven voorbij wordt gereden.
Dus de waypoint wordt netjes aangegeven op de kaart in een apart stuk in het scherm, het wordt ook netjes in spraak aangegeven, en als je voorbij rijdt dan gaat de route ook weer netjes verder.

Wat dat betreft dus een beter ontwerp dan de TomTom.

Onderstaande weblinks zijn voor routes en additionele programma voor de PC of voor de TomTom.

Routes voor de motor (ook auto, fiets en lopend) geschikt voor de TomTom en de Garmin.
http://www.routeyou.com/home.nl
http://gpstracks.nl/

Forum voor Navigatie programma''s en apparaten
http://www.jouwnav.nl

TomTom sites:
Voor de Rider
http://www.tomtomforums.com/tomtom-rider/
Webazar met oa SkipWayPoint
http://www.webazar.org

Routes met TomTom online software
http://routes.tomtom.com/

Tyre (Trace Your Route Everywhere)
http://www.janboersma.nl/gett/

Waarom houden de navigatie bouwers geen rekening met de praktijk? Het komt toch regelmatig voor als je een rit van te voren plant (waarom neem je anders je navigatie apparaat mee?) dat je bijvoorbeeld een adres in geeft waar je niet mag komen met de motor of met de auto. Als je dan verder wil rijden rijden dan wil het navigatie ding weer terug naar de vorige waypoint.
Het zou dus handig zijn als de software standaard een optie zou hebben om de volgende waypoint over te slaan of te markeren als bezocht. Voor de TomTom heb ik het programma SkipWayPoint gevonden, van www.webazar.org. Voor de Garmin heb ik dit nog niet gevonden.
Met dit stukje software geef je aan de route software door dat de volgende waypoint, dus daar waar je net langsgereden bent, bezocht is. Hierna zal de route programmatuur verder gaan naar de volgende waypoint.

Het eerste wat opvalt is het grote scherm van de Zumo, ten opzichte van mijn TomTom Rider 2. De helderheid van het 4.3 inch, zo''n 11 cm dwarsdoorsnede, is instelbaar met de aan/uit knop boven aan de Zumo, hiermee is ook het geluid snel instelbaar. Deze knop is makkelijk te bedienen met de handschoen aan. Ook het scherm is goed met handschoenen te bedienen.

De prijs van HOGEurope is per post afgeleverd! Een echt totale verrassing, want ik had de route naar HOGEurope Gallery gestuurd om anderen te kunnen laten genieten van de mooie route door de Belgische Ardennen. En dan daarvoor een Garmin Road Tech Zumo 660 te mogen ontvangen, super!

De Road King is uitgevoerd met de TomTom Rider 2. Een navigatie apparaat waarmee eenvoudig op de motor mee te navigeren is. Zelfs met dikke handschoenen is het mogelijk om snel de Rider te bedienen.

Lees hier meer over mijn ervaring met de TomTom Rider II.